Marsuja hankkimassa--perustietoa marsuista ja niiden hoidosta

Monet marsuja haluavat ovat varmasti huomanneet, kuinka mukavia ja seurallisia lemmikejä ne voivatkaan olla, mutta ennen marsujen hankintaa on hyvä ottaa perusasiat haltuun.

Marsuja tulee olla aina vähintään kaksi. Marsu on laumaeläin ja tarvitsee seurakseen toisen marsua puhuvan kaverin. Urokset on paras asuttaa pareittain, niillä laumaelämä sujuu harvoin. Myös kahdelle urokselle voi tulla riitaa ja tappelua, mutta tähän auttavat mm. riittävä tila, sekä marsuja yhdistettäessä paras pari on joko poikanen+poikanen tai aikuinen+poikanen. Naaraat viihtyvät yleensä laumassa erittäin hyvin, mutta niillekkin on hyvä olla riittävästi tilaa lauman koosta riippuen.

Hyvän kokoinen häkki kahdelle marsulle on vähintään 120x60cm. Itse pidän kahdelle-kolmelle marsulle miniminä n.140x70 kokoista asumusta. Häkin pohjalla voi käyttää purua, mutta myös purutonta häkkiratkaisua käytetään paljon. Pohjalla voi käyttää esim. pyyhkeitä ja lakanoita+vessalaatikkoja. Häkkiin laitetaan riittävästi piilopaikkoja, (mökkejä, siltoja, tunneleita) heinäpaikka, vesipullo sekä kaikkea muuta kivaa mitä haluaa ja keksii. Monet marsut rakastavat pehmeitä petejä ja tunneleita. Häkki on hyvä siivota vähintään kerran viikossa, riippuen kuinka paljon sotkua syntyy.

Marsun elintärkeä perusruoka on heinä, jota tulee aina olla tarjolla. Heinä on tärkeä marsun suolen toiminnan ja hampaiden kulumisen kannalta. Heinän voi laittaa heinäkaukaloihin, heinäpusseihin tai ihan vaan kasaksi häkkiin. Lisäksi raikasta vettä on aina oltava saatavilla.

Lisäksi marsuille voi antaa pellettiä. Hyviä merkkejä ovat esim. Altromin, Cavia complete ja genesis. Kaikki marsut eivät välttämättä tarvitse pellettiä, mutta pitkäkarvaisille (energiaa kuluu karvan kasvattamiseen) skinnyille, (energiaa kuluu lämmitykseen) sekä kasvaville marsuille pelletti on erittäin suositeltavaa. Pellettiä voi olla tarjolla koko ajan, mutta jotkut aikuiset saattavat lihoa sen seurauksena. Oman marsun kuntoa ja vointia tarkkailemalla määrää voi säädellä. Meillä aikuiset marsut saavat kulhollisen päivässä. Nuorilla pellettiä on sen sijaan koko ajan tarjolla.

Monet marsuille myytävät siemenseokset ovat usein rasvaisia ja huonoimmat saattavat sisältää väri- ja lisäaineita, jotka ovat ennemminkin haitaksi kuin hyödyksi. Kuivaruoaksi suosittelen siis mielummin pellettiä kun siemensekoitusta. Herkkuina voi toki välillä antaa, mm. näyttelyistä usein kertyy jyvätikkuja ja seoksia kaappeihin.

Myös marsujen c-vitamiinin riittävästä saannista täytyy pitää huolta. Kuten ihmiset, myöskään marsut eivät tuota c-vitamiinia itse, joten tarvittava määrä saadaan ravinnosta. Marsu tarvitsee päivässä n. 10-30mg c-vitamiinia  kiloa kohden. C-vitamiinia voi ostaa jauheena (C-vitamiini rakeet) mutta riittävän määrän saa jo muutamasta palasta keltaista paprikaa. Annan marsuilleni päivittäin tuoreruokaa, joka sisältää tarvittavan c-vitamiinin, lisäksi muutamia kertoja kuussa annan jauhetta kurkunpalan päällä.

Perus hoitotoimenpiteisiin kuuluu kynsien leikkaus 2-3 viikon välein. Kynnet leikataan parin millin päähän suonesta. Vaaleilla marsuilla suonet näkyvät hyvin, tummilla niitä on vaikea havaita. Kynsiviila on hyvä apu, jos ei uskalla leikata kerralla paljoa. Kynsienleikkuun yhteydessä on hyvä rasvata myös tassunpohjat esim. tummelilla.

Marsujen takapään tienoilla, mistä niillä kasvaisi häntä, jos niillä semmoinen olisi, sijaitsee rasvarauhanen. Rasvarauhanen on hyvä pestä muutaman kerran vuodessa. Uroksilla se rasvoittuu helpommin. Pesemiseen käytetään hammasharjaa ja fairyä. Puhdas rasvarauhanen tuntuu puhtaalta iholta, eikä yhtään tahmealta. Katso: Rasvarauhanen ja sen pesu

Marsun korvat on hyvä putsata aina välillä. Putsaamiseen käytetään korvanpuhdistusainetta ja vanulappuja, myös tilkka tavallista ruokaöljyä käy.


Kommentit

Luetuimmat

Rasvarauhanen ja sen pesu

Virikeideat

Heinät vertailussa